RO23
1. Proiect predefinit „Consolidarea capacității penitenciarului pentru minori și tineri Bacău de a respecta instrumentele internaționale relevante privind drepturile omului”
Obiectiv: Consolidarea capacității penitenciarului Bacău, în special, precum şi a sistemului penitenciar, în general, de a sprijini în mod eficient recuperarea educațională şi psiho-socială a minorilor şi tinerilor privați de libertate.
Componenta 1: renovări și dotări la nivelul Penitenciarului Bacău, al Centrului de Reeducare Târgu Ocna, precum și al Centrelor de Detenție Craiova şi Tichilești;
Componenta 2: dezvoltarea unui program educațional şi de recuperare psiho-socială, precum şi a unui instrument de evaluare a riscului de recidivă a minorilor și tinerilor deținuți;
Componenta 3: îmbunătățirea competențelor profesionale și a cunoștințelor personalului din cadrul penitenciarului ce lucrează cu minorii şi tinerii deținuți.
Promotor de proiect: Administraţia Naţională a Penitenciarelor
Parteneri: Penitenciarul Bjørgvin din Norvegia, Academia pentru personalul serviciilor corecționale norvegiene (KRUS), Penitenciarul Bacău, Centrul de Reeducare Târgu Ocna, Centrul de Detenţie Craiova, Centrul de Detenţie Tichileşti.
Rezultate proiect: RO / EN
2. Proiect predefinit „Înfiinţarea unui centru terapeutic pentru femei în cadrul Penitenciarului Gherla”
Obiectiv: Consolidarea capacității penitenciarului Gherla, în special, precum şi a sistemului penitenciar, în general, de a sprijini în mod eficient recuperarea psiho-socială a femeilor private de libertate.
Componenta 1: înființarea şi dotarea în cadrul Penitenciarului Gherla a unui centru terapeutic pentru femeile private de libertate;
Componenta 2: dezvoltarea unui program special de recuperare psiho-socială şi a unor protocoale clinice pentru sprijinirea femeilor private de libertate care suferă de depresie, anxietate sau tulburări de personalitate;
Componenta 3: îmbunătățirea competențelor profesionale şi a cunoștințelor personalului din cadrul penitenciarului ce lucrează cu femei private de libertate.
Promotor de proiect: Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Parteneri: Penitenciarul Bredveit din Norvegia, Penitenciarul Gherla.
Rezultate proiect: RO / EN
3. Proiect predefinit „Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare socială a deţinuţilor”
Obiectiv: Consolidarea capacității sistemului penitenciar de a facilita procesul de reintegrare socială a foștilor deținuți.
Componenta 1: formarea profesională a deținuților (cu accent pe deținuții de etnie romă) în domeniul construcțiilor ecologice și al meșteșugurilor tradiționale, prin construirea a 5 case ecologice în regiunea Deltei Dunării, la Grindu Tătaru, care vor servi drept ateliere de lucru și pentru organizarea de evenimente de conștientizare;
Componenta 2: formarea profesională a personalului penitenciar în ceea ce privește un sistem de detenție bazat pe principii de ecologie umană;
Componenta 3: creșterea gradului de conștientizare şi implicare a societății în ceea ce privește reintegrarea socială a deținuților şi foștilor deținuți (cu accent pe deținuții de etnie romă).
Grupul ţintă special al proiectului este reprezentat de deţinuţii de etnie romă.
Promotor de proiect: Administraţia Naţională a Penitenciarelor
Parteneri: Region South din Norvegia, Penitenciarul Tulcea, Asocierea formată din Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, în calitate de lider de consorțiu, și partenerul acestuia Asociaţia Romano ButiQ.
Rezultate proiect: RO / EN
4. Proiect predefinit „Consolidarea capacității sistemului penitenciar de dezvoltare a resurselor umane cu privire la personalul din penitenciare”
Obiectiv: Consolidarea capacității sistemului penitenciar în domeniul dezvoltării capitalului de resurse umane.
Componenta 1: dezvoltarea unei strategii de resurse umane şi a unor instrumente speciale de formare profesională pentru personalul din penitenciare;
Componenta 2: îmbunătățirea competențelor profesionale şi a cunoștințelor personalului din penitenciare;
Componenta 3: renovarea şi dotarea Centrului de Formare şi Specializare a Ofițerilor din Administrația Națională a Penitenciarelor – Arad.
Promotor de proiect: Administrația Națională a Penitenciarelor
Parteneri: Academia pentru personalul serviciilor corecționale norvegiene (KRUS), Penitenciarul Arad-Centrul de formare și specializare a ofițerilor de penitenciare Arad.
Rezultate proiect: RO / EN
5. Proiect predefinit „Consolidarea capacității sistemului românesc de probațiune de a furniza servicii eficiente alternative închisorii”
Obiectiv: Îmbunătățirea performanței sistemului românesc de probațiune, prin dezvoltarea managementului organizațional şi îmbunătățirea instrumentelor sale de lucru.
Componenta 1: dezvoltarea managementului organizațional al sistemului de probațiune;
Componenta 2: îmbunătățirea capacității, practicii și a instrumentelor de lucru ale sistemului de probațiune;
Componenta 3: îmbunătățirea capacității sistemului românesc de probațiune de a oferi asistență specifică pentru infractorii romi aflați în supravegherea serviciilor de probațiune;
Componenta 4: îmbunătățirea condițiilor de muncă ale personalului de probațiune şi a funcționării serviciilor de probațiune.
Promotor de proiect: Direcţia Naţională de Probaţiune
Partener: Serviciul de Probaţiune Rogaland din Norvegia
Rezultate proiect: RO / EN
6. Proiect predefinit „Consolidarea capacității sistemului de arest preventiv de a respecta instrumentele internaționale relevante privind drepturile omului”
Obiectiv: Consolidarea capacitaţii sistemului de arest preventiv de a respecta instrumentele internaţionale relevante privind drepturile omului.
Componenta 1: formarea profesională a personalului ce îşi desfăşoară activitatea în centrele de reţinere şi arest preventiv, în special în ceea ce priveşte aplicarea drepturilor omului;
Componenta 2: dotarea centrelor de reţinere şi arest preventiv.
Promotor de proiect: Inspectoratul General al Poliţiei Române
Partener: Consiliul Europei
Rezultate proiect: RO / EN