ro-ROen-GB
Generalități

Proiectele predefinite reprezintă acele proiecte ale căror elemente (promotori, beneficiari, parteneri, obiective, rezultate, activități etc.) sunt stabilite împreună cu statul donor, fie de la momentul semnării Memorandumului de Înțelegere fiind enumerate în cadrul acestuia, fie ulterior acestui moment, fiind introduse în cadrul programului de finanțare relevant, pentru selectarea acestora nefiind astfel necesară organizarea unui apel de proiecte. 


Pentru proiectele predefinite aferente programelor gestionate de Ministerul Justiției în calitate de Operator de Program, vă rugăm consultați secțiunile de mai jos. Acestea reprezintă idei de proiect acceptate de către statul donor, prin programele de finanțare acceptate. 

 

Proiecte predefinite RO20

RO20

1. Proiect pre-definit „Acţiune comună împotriva violenţei domestice” 

Obiectiv: Întărirea capacității organelor judiciare în lupta împotriva violenței domestice și violenței bazate pe deosebirea de sex

Activități: Specialiștii români – ofițeri de politie și magistrați - formați profesional în domeniul luptei împotriva violenței domestice, a violenței bazate pe deosebirea de sex şi discriminării, inclusiv prin punerea la dispoziția acestora a unui ghid de bune practici în domeniu.

Promotor de proiect: Inspectoratul General al Poliței Române

Parteneri: Consiliul Europei, Directoratul Poliției Naționale din Norvegia, Institutul Național al Magistraturii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (Ministerul Public), Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza, Institutul Național de Economie.

Rezultate proiect:

2. Proiect pre-definit “Model de bune practici în domeniul serviciilor de asistenţă acordate victimelor traficului de persoane – Proiect pilot”  

 Obiectiv: Scopul proiectului constă în întărirea capacității sistemului românesc de acordare de asistență victimelor traficului de persoane pentru a corespunde instrumentelor internaționale relevante din domeniu prin investirea în dezvoltarea capitalului uman şi prin evaluarea sistemului național de asistență a victimelor traficului de persoane, în conformitate cu standardele internaționale.

Componenta 1: evaluarea sistemului național de asistență în conformitate cu Standardele naționale specifice pentru serviciile specializate de asistență a victimelor traficului de persoane aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1238/2007 şi formarea profesională a specialiștilor români care vor acorda asistență;

Componenta 2: formarea profesională a 135 de specialiști cu competențe în domeniul asistenței victimelor traficului de persoane;

Componenta 3:  creșterea gradului de conștientizare în rândul comunităților rome asupra riscurilor asociate traficului de persoane.

Promotor de proiect: Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane

Parteneri: Consiliul Europei, Poliția din Oslo, Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului București, Inspectoratul General al Poliției Române.

Rezultate proiect: RO/EN

Proiecte predefinite RO23

RO23

 

1. Proiect predefinit „Consolidarea capacității penitenciarului pentru minori și tineri Bacău de a respecta instrumentele internaționale relevante privind drepturile omului”   

 

Obiectiv: Consolidarea capacității penitenciarului Bacău, în special, precum şi a sistemului penitenciar, în general, de a sprijini în mod eficient recuperarea educațională şi psiho-socială a minorilor şi tinerilor privați de libertate.

 

Componenta 1: renovări și dotări la nivelul Penitenciarului Bacău, al Centrului de Reeducare Târgu Ocna, precum și al Centrelor de Detenție Craiova şi Tichilești;

 

Componenta 2: dezvoltarea unui program educațional şi de recuperare psiho-socială, precum şi a unui instrument de evaluare a riscului de recidivă a minorilor și tinerilor deținuți;

 

Componenta 3: îmbunătățirea competențelor profesionale și a cunoștințelor personalului din cadrul penitenciarului ce lucrează cu minorii şi tinerii deținuți.

 

Promotor de proiect: Administraţia Naţională a Penitenciarelor

 

Parteneri: Penitenciarul Bjørgvin din Norvegia, Academia pentru personalul serviciilor corecționale norvegiene (KRUS), Penitenciarul Bacău, Centrul de Reeducare Târgu Ocna, Centrul de Detenţie Craiova, Centrul de Detenţie Tichileşti.

 

Rezultate proiect: RO / EN

 

 

2. Proiect predefinit „Înfiinţarea unui centru terapeutic pentru femei în cadrul Penitenciarului Gherla” 

 

Obiectiv: Consolidarea capacității penitenciarului Gherla, în special, precum şi a sistemului penitenciar, în general, de a sprijini în mod eficient recuperarea psiho-socială a femeilor private de libertate.

 

Componenta 1: înființarea şi dotarea în cadrul Penitenciarului Gherla a unui centru terapeutic pentru femeile private de libertate;

 

Componenta 2: dezvoltarea unui program special de recuperare psiho-socială şi a unor protocoale clinice pentru sprijinirea femeilor private de libertate care suferă de depresie, anxietate sau tulburări de personalitate;

Componenta 3: îmbunătățirea competențelor profesionale şi a cunoștințelor personalului din cadrul penitenciarului ce lucrează cu femei private de libertate.

 

Promotor de proiect: Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

 

Parteneri: Penitenciarul Bredveit din Norvegia, Penitenciarul Gherla.

 

Rezultate proiect: RO / EN

 

 

3. Proiect predefinit „Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare socială a deţinuţilor” 

 

Obiectiv: Consolidarea capacității sistemului penitenciar de a facilita procesul de reintegrare socială a foștilor deținuți.

 

Componenta 1: formarea profesională a deținuților (cu accent pe deținuții de etnie romă) în domeniul construcțiilor ecologice și al meșteșugurilor tradiționale, prin construirea a 5 case ecologice în regiunea Deltei Dunării, la Grindu Tătaru, care vor servi drept ateliere de lucru și pentru organizarea de evenimente de conștientizare;



Componenta 2: formarea profesională a personalului penitenciar în ceea ce privește un sistem de detenție bazat pe principii de ecologie umană;



Componenta 3: creșterea gradului de conștientizare şi implicare a societății în ceea ce privește reintegrarea socială a deținuților şi foștilor deținuți (cu accent pe deținuții de etnie romă). 

 

Grupul ţintă special al proiectului este reprezentat de deţinuţii de etnie romă.

 

Promotor de proiect: Administraţia Naţională a Penitenciarelor

 

Parteneri: Region South din Norvegia, Penitenciarul Tulcea, Asocierea formată din Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, în calitate de lider de consorțiu, și partenerul acestuia Asociaţia Romano ButiQ.

 

Rezultate proiect: RO / EN

 

 

4. Proiect predefinit „Consolidarea capacității sistemului penitenciar de dezvoltare a resurselor umane cu privire la personalul din penitenciare” 

 

Obiectiv: Consolidarea capacității sistemului penitenciar în domeniul dezvoltării capitalului de resurse umane.

 

Componenta 1: dezvoltarea unei strategii de resurse umane şi a unor instrumente speciale de formare profesională pentru personalul din penitenciare;

 

Componenta 2: îmbunătățirea competențelor profesionale şi a cunoștințelor personalului din penitenciare;

 

 Componenta 3: renovarea şi dotarea Centrului de Formare şi Specializare a Ofițerilor din Administrația Națională a Penitenciarelor – Arad. 

 

Promotor de proiect: Administrația Națională a Penitenciarelor

 

Parteneri: Academia pentru personalul serviciilor corecționale norvegiene (KRUS), Penitenciarul Arad-Centrul de formare și specializare a ofițerilor de penitenciare Arad.

 

Rezultate proiect: RO / EN

 

 

5. Proiect predefinit „Consolidarea capacității sistemului românesc de probațiune de a furniza servicii eficiente alternative închisorii” 

 

Obiectiv: Îmbunătățirea performanței sistemului românesc de probațiune, prin dezvoltarea managementului organizațional şi îmbunătățirea instrumentelor sale de lucru.

 

Componenta 1: dezvoltarea managementului organizațional al sistemului de probațiune;

 

Componenta 2: îmbunătățirea capacității, practicii și a instrumentelor de lucru ale sistemului de probațiune;

 

 Componenta 3: îmbunătățirea capacității sistemului românesc de probațiune de a oferi asistență specifică pentru infractorii romi aflați în supravegherea serviciilor de probațiune;

 

Componenta 4: îmbunătățirea condițiilor de muncă ale personalului de probațiune şi a funcționării serviciilor de probațiune.

 

Promotor de proiect: Direcţia Naţională de Probaţiune

 

Partener: Serviciul de Probaţiune Rogaland din Norvegia

 

Rezultate proiect: RO / EN

 

 

6. Proiect predefinit „Consolidarea capacității sistemului de arest preventiv de a respecta instrumentele internaționale relevante privind drepturile omului” 

 

Obiectiv: Consolidarea capacitaţii sistemului de arest preventiv de a respecta instrumentele internaţionale relevante privind drepturile omului.

 

Componenta 1: formarea profesională a personalului ce îşi desfăşoară activitatea în centrele de reţinere şi arest preventiv, în special în ceea ce priveşte aplicarea drepturilor omului;

 

Componenta 2: dotarea centrelor de reţinere şi arest preventiv.

 

Promotor de proiect: Inspectoratul General al Poliţiei Române

 

Partener:  Consiliul Europei

 

Rezultate proiect: RO / EN

Proiecte predefinite RO24

 

RO24

1. Proiect  predefinit : “Întărirea capacității sistemului judiciar românesc de a răspunde provocărilor noilor schimbări legislative și instituționale”                             

Obiectiv: Dezvoltarea capacității Institutului National al Magistraturii de a îmbunătăți abilitățile profesionale ale magistraților și de a contribui la unificarea jurisprudenței în ceea ce privește Noile Coduri, precum și susținerea activității Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Național Magistraturii, Școlii Naționale de Grefieri, Ministerului Public, Inspecției Judiciare și a instanțelor prin asigurarea echipamentului tehnic şi IT necesar. 

 

Componenta 1: formare profesională (magistrați, grefieri, inspectori judiciari avocați, mediatori) în domenii precum:  noile coduri juridice, jurisprudența CEDO, management judiciar, integritate şi etică profesională, managementul cauzelor şi al timpului, medierea;

 

Componenta 2: achiziții: echipamente TIC (Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Școala Națională de Grefieri, Inspecția Judiciară); echipamente de investigare criminalistică (Ministerul Public); echipamente de birou (instanțe judecătorești); 

 

Promotor de proiect: Consiliul Superior al Magistraturii

 

Parteneri: Administraţia Instanţelor din Norvegia, Consiliul Europei, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri, Inspecţia Judiciară.

 

Rezultate proiect: RO / EN

 

 

2. Proiect pre-definit „Îmbunătățirea sistemului de management al cauzelor ECRIS” 

 

Obiectiv: Îmbunătățirea eficienței sistemului judiciar prin diseminarea de bune practici privind utilizarea sistemelor electronice de management al cauzelor și prin consolidarea infrastructurii hardware de rețea și comunicații a sistemului judiciar.

 

Componenta 1: Realizarea unui studiu cu recomandări privind utilizarea sistemelor de management al cauzelor pentru îmbunătățirea eficienței sistemului judiciar și formarea personalului de specialitate;

 

Componenta 2: Dotarea sistemului judiciar cu echipamente de rețea și de tip server.

 

Promotor de proiect: Ministerul Justiţiei

 

Parteneri: Administraţia Instanţelor din Norvegia, Consiliul Europei

 

Rezultate proiect: RO / EN

           

3. Proiect pre-definit “Îmbunătățirea accesului la justiţie. O abordare integrată cu accent pe populația romă și alte grupuri vulnerabile” 

 

Obiectiv: Îmbunătățirea accesului la justiție pentru populația de etnie romă și alte grupuri vulnerabile 

 

Componenta 1: Studiu de fezabilitate - recomandări îmbunătățire acces la justiție grupurile vulnerabile (accent pe populația de etnie romă);

 

Componenta 2: Înființarea de birouri de consultanță juridică, elaborarea de materiale informative privind accesul la justiție, campanie de conștientizare și promovare a activității birourilor și de distribuire a materialelor informative, ateliere de lucru, seminarii

 

Componenta 3: Formarea profesională a magistraților și avocaților în materia combaterii discriminării

 

Promotor de proiect: Consiliul Superior al Magistraturii

 

Parteneri: Administrația Instanțelor din Norvegia, Consiliul Europei

 

Rezultate proiect: RO / EN

Copyright 2024 Ministerul Justiției
Acest site web este proprietatea Ministerului Justiţiei din România. Modificarea neautorizată a acestui site web constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.
This website is the property of the Ministry of Justice of Romania. Unauthorized modification of this website is a crime and will be punished as provisioned by the law.